Wat is yoga en hoe kan het je fysiek en mentaal helpen?

yoga

Yoga is een eeuwenoude praktijk die zijn oorsprong vindt in India. Het woord “yoga” komt van het Sanskriet “yuj”, wat “samenvoegen” of “verenigen” betekent Yoga is een systeem van fysieke en mentale oefeningen die tot doel hebben lichaam, geest en ziel te verenigen.

De fysieke aspecten van yoga zijn het meest populair en bekend. Yoga is echter veel meer dan een reeks rekoefeningen en houdingen. Het is een compleet systeem dat je fysiek, mentaal en spiritueel kan helpen. Laten we enkele van de voordelen van yoga eens nader bekijken.

Yoga posesFysieke voordelen van yoga

De fysieke voordelen van yoga zijn talrijk. Yoga kan helpen om je flexibiliteit, kracht en houding te verbeteren.

  1. Verbetert de flexibiliteit. Een van de meest voor de hand liggende voordelen van yoga is dat het je flexibiliteit kan helpen verbeteren. Na verloop van tijd, als je verschillende yoga houdingen beoefent, zullen je spieren geleidelijk flexibeler worden. Deze toegenomen flexibiliteit kan leiden tot een beter bewegingsbereik in je gewrichten, wat goed is voor de algehele gezondheid van je gewrichten
  2. Bouwt spierkracht op. Naast het verbeteren van de flexibiliteit, kan yoga ook helpen bij het opbouwen van spierkracht. Hoewel sommige vormen van yoga misschien niet direct een workout lijken, vereisen houdingen zoals zonnegroeten en stoelhoudingen behoorlijk wat spierkracht om langere tijd vol te houden. Als u uw spierkracht opbouwt, kunt u gemakkelijker andere activiteiten doen die fysieke inspanning vereisen, zoals boodschappen dragen of hardlopen
  3. Verbetert de houding. Een slechte houding kan na verloop van tijd leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals rugpijn of gewrichtspijn. Gelukkig kan yoga helpen een slechte houding te corrigeren door de spieren te versterken die een goede houding ondersteunen. Als je verschillende yogahoudingen doet, let dan op je houding en houd je ruggengraat recht en je schouders naar achteren – dit helpt je houding te verbeteren, zowel op als naast de mat.

Mentale voordelen van yoga

Mentale voordelen van yoga

Naast de fysieke voordelen biedt yoga ook tal van mentale voordelen. Yoga kan helpen het stressniveau te verlagen, de slaapkwaliteit te verbeteren, het energieniveau te verhogen en ontspanning te bevorderen.

  1. Yoga vermindert stress. Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen zich tot yoga wenden is om stress te verminderen. En het is geen wonder dat yoga een uitstekende manier is om lichaam en geest te kalmeren. Onderzoek heeft aangetoond dat yoga het niveau van het stresshormoon cortisol kan verlagen. Yoga werkt door u te helpen een staat van ontspanning te bereiken die bekend staat als de “ontspanningsreactie” Deze respons gaat de effecten van stress tegen door uw hartslag te vertragen, uw bloeddruk te verlagen en uw ademhaling te vergemakkelijken
  2. Yoga verbetert stemmingen. Yoga kan ook uw stemming verbeteren en gevoelens van geluk en welzijn versterken. Uit een onderzoek bleek dat slechts acht weken yoga de deelnemers hielp zich vrolijker en energieker te voelen. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die yoga beoefenden lagere niveaus hadden van het “stresshormoon” cortisol en hogere niveaus van serotonine – een chemische stof die geassocieerd wordt met geluk en welzijn. Zeker als je kiest voor Nidra Yoga is ademhaling en rust één van de absolute pijlers.
  3. Yoga helpt bij het verlichten van angst. Als u aan angst lijdt, kan yoga helpen. Yoga verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol, wat de symptomen van angst kan verminderen. Yoga helpt je ook om je ademhaling onder controle te houden – een vaardigheid die van pas kan komen als je je angstig of gestrest voelt. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat yoga je kan helpen om aanwezig te blijven in het moment en je te concentreren op wat er nu gebeurt – iets wat erg moeilijk kan zijn voor mensen met angststoornissen

Zoals je ziet, zijn er vele redenen waarom je zou moeten overwegen yoga aan je leven toe te voegen. Of je nu op zoek bent naar een manier om fit te worden of om stress te verminderen, yoga heeft iedereen iets te bieden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.