Wat zijn fat bikes en hoe kies je er ééntje om te kopen?

fat bikes

Een fatbike is een mountainbike die zeer dikke banden heeft. De banden zijn vaak 100 tot 130 millimeter dik en hebben een kleinere diameter dan een normale mountainbike. Fatbikes zijn ontworpen om off-road te rijden op zachte en onstabiele ondergronden, zoals zand en sneeuw.

Fat bikes zijn steeds populairder, en dat is niet verwonderlijk, want ze zijn geweldig voor ritten over een onverhard terrein. Ze hebben bredere banden dan normale fietsen, die meer grip en tractie bieden, en ze zijn ook veel robuuster, waardoor ze beter bestand zijn tegen stoepranden en andere obstakels. Als je overweegt om een (al dan niet elektrische) fat bike aan te schaffen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten, zodat je een goede keuze kan maken.

Racen of recreatief gebruik

Wanneer je een fatbike gaat kopen, is het belangrijk om te overwegen waar je het gaat gebruiken. Wil je het voor recreatief gebruik of om te racen? Voor recreatief gebruik is een entry-level model voldoende, maar als je gaat racen dan kan je beter een high-end model kopen.

Het frame materiaal

Ook moet je overwegen welk frame materiaal je wilt. Aluminium is licht in gewicht en sterk, maar carbon is nog lichter en stijver. Dit maakt het beter voor racefietsen.

De aluminium frames zijn lichter en makkelijker te manoeuvreren, maar ze zijn ook minder sterk. Er zijn ook stalen frames, die zwaarder zijn, maar wel meer stootabsorptie hebben.

een elektrische fatbikeDe wielgrootte

Ten slotte moet je ook beslissen welke wielgrootte je wilt. Fatbikes zijn verkrijgbaar met verschillende groottes in wielen. De meeste mensen kiezen voor de grootste versie, omdat dit de snelste is. Als je echter niet van plan bent om veel te racen of hard te fietsen, dan kan een kleiner wiel voor jou net zo goed werken. Het enige nadeel van een kleinere wiel is dat je minder grip en minder stabiliteit hebt, maar als je niet veel terrein wilt afleggen, is dit waarschijnlijk niet erg.

Als je een fat bike gaat kopen, is het belangrijk om te overwegen welk soort terrein je het meeste gaat gebruiken. Als je voornamelijk op een oneffen, ruig terrein wilt rijden, dan is een groot wiel een goede keuze. Dit is het snelste type wiel en het zal je de beste prestaties op oneffen terreinen bieden. De grotere wielen zijn ook lichter in gewicht.

Als je echter voornamelijk op een vlakker terrein wilt rijden, dan is een kleiner wiel een betere keuze. Dit wiel is trager, maar biedt meer grip en zal minder snel slippen op vlakkere ondergronden. De kleinere wielen bieden meer grip en stabiliteit, maar ze zijn meestal ook zwaarder

De juiste banden kiezen

Ten slotte is het ook belangrijk om te kiezen welke banden je wilt. Er bestaan banden met een laag profiel, die minder grip bieden, maar wel sneller zijn. Er zijn ook banden met een hoog profiel, die meer grip bieden, maar wel trager zijn.

Meer grip en obstakels zonder problemen

Fat bikes zijn mountainbikes die zijn uitgerust met dikke, zware banden. De banden zorgen ervoor dat de fiets meer grip heeft en beter tegen obstakels kan, waardoor je gemakkelijker over een oneffen terrein kan rijden. Fat bikes zijn ook uitgerust met een stevig frame, zodat je erop kan vertrouwen dat de fiets niet in elkaar zakt wanneer je over een oneffen terrein rijdt.

Als je overweegt om een fat bike aan te schaffen, is het belangrijk om te kiezen welk soort wiel, frame en banden je wilt. Kies wat voor jou het beste werkt, en je zal genieten van je ritten over onverharde terreinen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.